iOS 7

iOS 7, nieuwe OS voor de iPhone 5s

iOS-7-design

 

Apple heeft besloten om haar besturingssysteem drastisch te veranderen, en dat is gebeurd met iOS 7.
De look van het besturingssysteem is grondig aangepast en verschillende extra functies zijn toegevoed (waarover later meer)

iOS 7 lijkt een flinks vooruitgang vergeleken met zijn voorgangers, zelfs al in alleen nog maar de bètaversie van iOS 7. Hier vind je alles over het nieuwe OS, iOS 7.
iOS7 vanaf de herfst beschikbaar

In het najaar van dit jaar (2013) komt iOS 7 naar je Apple-producten toe, de iPhones, waaronder de nieuwe iPhone 5s, en de iPads zullen als eerste over de upgrade beschikken.
Het is wel gebruikelijk dat het nog een tijd duurt nadat het is aangekondigd aangezien ontwikkelaars moeten wennen aan het nieuwe besturingssysteem. De apps moeten namelijk op enkele punten worden veranderd.

Zo zijn de app-icoontjes iets aangepast; ze zijn nu ronder waardoor enkele hoekjes wat minder mooi eruit zien bij enkele apps.

 

Promo iOS7

Zoals je misschien al gemerkt had, zal iOS 7 niet naar alle apparaten van Apple gaan, enkel naar de iPhones, iPods en iPads.
En ook daarbij niet alle versies, alleen de iPhone 4,4s,5,5s; ipad 2 en iPad mini; en de 5e generatie iPod Touch.

Nieuw uiterlijk iOS 7

Vergrendelscherm iOS 7

Zoals je misschien al eens gehoord hebt, heeft Apple-ontwerper Jonathan Ive het uiterlijk, en daarmee ook de uitstraling, van iOS onder de loep genomen en (compleet) veranderd. Wat niet altijd een slechts beslissing is, zal blijken!
Als je je iPhone al opstart merk je het verschil al, het vergrendelscherm is sterk veranderd. Je hoeft niet meer per ce op de balk je ‘unlocken’ maar dit kan nu over het gehele scherm.

Naast dit heeft het ook een nieuw lettertype gekregen en een grotere weergave van je meldingen op je vergrendelscherm.

Nieuwe icoontjes

Zoals al gezegd zijn de icoontjes veranderd. Ze zijn matter geworden en ze draaien een klein beetje mee met je telefoon net als je achtergrond trouwens.iOS 7 icoontjes In het plaatje hiernaast kan je zien hoe strak (en mooi naar mijn mening) het eruit ziet.

Nieuw bedieningspaneel

Veel iPhone-gebruikers riepen al enkele jaren om verandering van het bedieningspaneel, wat nu dus gebeurd is.
Vroeger moest je ver je instellingen van je telefoon in om bijvoorbeeld de vliegtuigmodus aan te zetten, of om de helderheid van je scherm wat aan te passen. Nu is het bedieningspaneel dicht bij de hand, zodat je alle kleinere dingetjes makkelijk kan aanpassen (denk dus aan; vliegtuigmodus, WiFi, Bluetooth, Nachtmodus)Bedieningspaneel iOS 7
Dit bedieningspaneel is vanuit je Unlockscreen en homescreen makkelijk te vinden.
Naast dingen aanpassen hierop, zijn er ook shortcuts naar apps toegevoegd van bijvoorbeeld je zaklamp of de rekenmachine, altijd handig!

AirDrop in iOS 7

ios-7-airdropBij iOS 7 komt iets nieuws naar voren, namelijk AirDrop. Met AirDrop is het de bedoeling dat je snel en gemakkelijk bestanden kan uitwisselen met andere AirDrop-gebruikers. Hiermee kan je alle AirDrops van je contacten zien en zelfs van gebruikers vlak bij je.
AirDrop zal alleen naar de nieuwe versies van de Apple producten komen, dus niet naar de iPhone 4(s) of iPad 3.

Nieuw berichtencentrum

Een berichtencentrum hebben we altijd al wel gehad in iOS, maar deze keer is die ook onder de hand genomen en uitgebreid.
Je krijgt er tegenwoordig veel meer informatie op te zien dan vroeger doordat je alles kan zien voor de rest van de dag.
Je kan bijvoorbeeld zien wat voor afspraken er over de loop van de dag instaan, wat het weer vandaag wordt en welke reminders of gesprekken je hebt gemist.
Deze dingen staan gelukkig niet allemaal door elkaar heen, maar er zijn 3 tabs die je laten zien welke notificaties er voor je zijn.Berichtencentrum iOS 7

Automatisch updaten en multitasken iOS 7

iOS 7 is slimmer geworden. Het kan zien welke apps jij het vaakst gebruikt en zo deze apps voorrang geven voor automatische updates. Hij kan bijvoorbeeld zien om welke tijden je welke apps meestal gebruikt, en daaromheen de app updaten zodat je nergens last van hebt omdat je waarschijnlijk die app op dit moment van de dag toch niet gebruikt.
Ook krijgen notificaties van apps die je vaker gebruikt (Whatsapp bijvoorbeeld) voorrang op andere notificaties van apps die je minder gebruikt. Je kan dit alles uiteraard ook gewoon uitschakelen.

Gelukkig worden al deze processen op de achtergrond alleen uitgevoerd als je iPhone niet actief gebruikt wordt, zodat je er geen last van hebt als gebruiker.
Het multitasking-menu is ook verbeterd, nu kan je met een simpele swipe naar boven een app volledig sluiten. Het is wel jammer dat er nog steeds geen knop is die je álles in één keer laat sluiten, maar eigenlijk vertraagt je iPhone nooit door veel openstaande apps.

Verbeterde camera

iphone-5s-camera-filters

Met deze nieuwe camera in iOS 7 worden foto’s in verschillende mappen opgeslagen. Al je foto’s die je maakt kan je dus in verschillende mappen opslaan, bijvoorbeeld Zomervakantie 2013 en Wintersport 2013 ipv dat ze allemaal in één map terechtkomen.
Hiermee kan je al je foto’s beter sorteren en daarmee makkelijker terugvinden.
Ook zijn er enkele filters toegevoegd die je kan gebruiken voor je foto’s.

Safari in iOS 7

Safari, de webbrowser van Apple, is flink veranderd vergeleken met de vorige generaties. Net zoals vele andere vernieuwingen zie je hier ook weer de kleur wit naar voren komen.
Tegenwoordig vind je bovenin het scherm alleen maar een adresbalk die je ook als zoekfunctie kan gebruiken. Onderin het scherm staan nu de knoppen voor de vorige/volgende pagina, content delen via social media en de bladwijzers.Safari iOS 7

Internetbellen

Met Facetime kon je al elkaar zien en praten, maar dat was nog niet altijd even handig. Nu kan je met Facetim Audio elkaar gewoon bellen via de internetverbinding. Apple vraagt hier helemaal niks voor, het kost je alleen wat data. ALs je veel data hebt kan je hier dus goed gebruik van maken, anders zou ik je aanraden om dit vooral te doen als je toegang hebt tot WiFi.

 

Naast deze duidelijke veranderingen, zijn er ook minieme veranderingen die toch wel de moeite waard zijn om even te delen:
- iOS 7 biedt eindelijk de mogelijkheid om telefoonnummers te blokkeren
- De Dictafoon-app is voorlopig verdwenen
- In de Instellingen kan je nu je dataverbruik inzien
- Je kut nu meer apps in een map plaatsen
- Siri gebruikt nu Bing voor zoekopdrachten, geen Google meer
- iOS 7 biedt ondersteuning voor dynamische wallpapers
- Spotlight benader je nu door naar beneden te vegen op je homescherm

Al met al is het aangeraden om over te stappen naar iOS 7, ookal is het waarschijnlijk eerst even wat wennen.