iPhone 5s vs iPhone 5

De iPhone 5s is een upgrade van de iPhone 5. Het gaat hier om een kleine upgrade, vandaar enkel de S achter de naam. Over een tijdje zal de iPhone 5 zelfs niet meer beschikbaar zijn omdat Apple deze uit de  schappen haalt en zo haast de mensen dwingt om een iPhone 5s of iPhone 5c te kopen.

Sommige mensen hebben de iPhone 5s al bekritiseerd op het feit dat hij te veel op zijn voorganger lijkt en er weinig aan is veranderd. Dat de buitenkant onveranderd is werd al wel verwacht (Apple veranderde de laatste jaren enkel de behuizing bij een nieuw nummer), maar van binnen had wel meer mogen veranderen, zo menen de critici. Maar is dit ook wel terecht? Hieronder lees je de vergelijking van de iPhone 5s vs de iPhone 5.

iPhone 5s vs iPhone 5 – Prijs en release

iPhone 5s – September 2013 release, €699,-
iPhone 5 – September 2013 release, €649,-

De nieuwe iPhone komt dus precies een jaar later dan zijn voorganger en gaat 50 euro meer kosten (voor een 16GB model kloppen bovenstaande advies prijzen). De release lag zelf in de lijn der verwachtingen aangezien Apple elke jaar een nieuwe telefoon presenteerde (alleen dit jaar zelfs twee, namelijk ook de 5c).
Dat de prijs 50 euro omhoog is gegaan, is waarschijnlijk vooral te wijten aan hét nieuwe foefje van de iPhone 5s, de vingerafdrukscanner.

iPhone 5s vs iPhone 5 – Design

iPhone 5s – Aluminium body met glas omhuld
iPhone 5 – Aluminium body met glas omhuld

Vooraf de release van de iPhone 5s, werd er heel veel gespeculeerd over een iPhone met een groter scherm (om zo met de phablets te concurreren). In mijn ogen is dat gelukkig niet gebeurd. Een iPhone hoort niet zo groot te zijn. Gelukkig heeft Apple dit zelf waarschijnlijk ook bedacht en heeft de iPhone 5s even groot gemaakt als de iPhone 5. Ook het design zit hetzelfde in elkaar, een aluminium body met versterkt glas en een 4 inch scherm.

Wat ook echt fijn is aan de telefoon, is dat die nog steeds zo dun en licht is. Hij is maar 7,6 mm dik en weegt slechts 112 gram, zowel de iPhone 5s als de iPhone 5. Ook zijn beide smartphones nog helemaal dicht, hierdoor is het zeer lastig om er zelf iets aan te repareren of om bijvoorbeeld extra geheugen aan te brengen (dat kan dus helaas niet).

Verder valt aan het design op dat de homebutton er bij de iPhone 5s anders uit ziet dan bij alle andere iPhones. Die van de 5s is namelijk iets boller. Hier zit een vingerafdrukscanner in, een scanner die, je raadt het al, je vinderafdruk scant. Hierdoor kan je makkelijker in de App Store betalen en makkelijker te telefoon ontgrendelen. App makers zelf kunnen hier niet bij!
Daarnaast kan je de smartphone in nieuwe kleuren bestellen, te weten: champagne (goudkleurig), space gray (doet aan grafiet denken) en wit (wat iets meer weg heeft van zilver).

iPhone 5s vs iPhone 5 – Scherm

iPhone 5s – 4-inch 1,136 x 640 pixels IGZO
iPhone 5 – 4-inch 1,136 x 640 pixels IPS

De iPhone 5s heeft allerlei verschillende kleinere upgrades, waaronder ook het scherm. Deze heeft precies hetzelfde formaat als de iPhone 5 (4 inch), precies dezelfde resolutie (1136×640) maar het verschil zit hem in het scherm. Waar de iPhone 5 gebruik maakt van de technologie IPS, heeft de iPhone 5s een scherm met de IGZO (Indium Gallium Zinc Oxide) technologie van Sharp. Het verschil zie je niet direct, maar het voornamelijke verschil is dat het IGZO scherm veel minder batterij vermogen verbruikt en je telefoon zo langer mee kan gaan. Ze zeggen dat het maar liefst 90% kan besparen ten opzichte van een LCD scherm.

 

iPhone 5s vs iPhone 5 – Opslagcapactiteit

iPhone 5S - 16/32/64GB, niet uitbreidbaar
iPhone 5 – 16/32/64GB, niet uitbreidbaar

Over de opslagcapaciteit van beide iDevices is niet al te veel te zeggen. Ze zijn voor allebei hetzelfde. Je kan of een versie van 16GB kopen, of met 32GB of, als maximale, met 64GB. Dit geheugen is niet uitbreidbaar dus denk daar goed aan voordat je besluit om een iPhone te kopen!

Er werd gespeculeerd over een iPhone met een opslagcapaciteit van 128GB, maar die is er helaas niet bij gekomen, wellicht volgend jaar. Alhoewel het wel lastig gaat worden om zo veel op zo’n klein toestel op te kunnen slaan.

iPhone 5s vs iPhone 5 – Software

iPhone 5S – iOS 7
iPhone 5 - iOS 7

Bij de lancering van de iPhone 5s werd ook officieel het nieuwe besturingssysteem gelanceerd, iOS 7. Deze werd een week later beschikbaar gesteld voor onder anderen ook de iPhone 5. Daarom kan je zeggen dat ze op hetzelfde systeem draaien, namelijk iOS 7.

Zoals Apple het zelf formuleert, is iOS 7 de grootste verandering sinds de iPhone. iOS 7 verandert toch wel bijna alles. Ook eindelijk de dingen waarom gevraagd werd door gebruikers: makkelijker en sneller dingen als WiFi en vliegtuigmodus aan- en uitzetten, betere agenda’s en over het algemeen een beter overzicht. En dat is ze ook echt gelukt. Bekijk onze pagina over iOS 7 voor voorbeelden van dit nieuwe besturingssysteem.

 

iPhone 5s vs iPhone 5 – Processor en RAM

iPhone 5s – Apple A7, 1GB RAM
iPhone 5 – Apple A6, 1GB RAM

Dit is een volgende update van de iPhone 5s ten opzichte van de iPhone 5. De processor. Naar verluidt is die tot maar liefst 40x zo snel als de allereerste iPhone en tot 2x zo snel als de iPhone 5 (en dat klopt ook wel als we na de benchmarks kijken, waarover later meer).
Apple heeft de iPhone 5s een nieuwe processor gegeven met de naam A7 en een 64-bit besturing (de iPhone 5s is hiermee de allereerste telefoon ter wereld met 64-bit). Van deze 64-bits zal je in eerste instantie nog niet veel merken, aangezien apps daar niet specifiek voor zijn gemaakt. Als die er komen (en dat zal niet al te lang meer duren), dan ga je echt het verschil merken tussen de iPhone 5s en de iPhone 5 op het gebied van snelheid.

Naast deze processor, heeft de iPhone 5s ook nog een ‘coprocessor’, genaamd de M7. Deze doet het werk van de gyroscoop en GPS. Hiermee zal je de echte processor niet belasten en werkt die dus nog sneller. Ook gaan hier speciaal apps mee ontwikkeld worden, zeker fitness apps aangezien dat nu makkelijker kan met deze nieuwe dingen.

Ook in batterij prestaties is de iPhone 5s er bij de iPhone 5 op vooruit gegaan, van 8 uur internetten naar 10 uur (een toenamen van 25%!). De standby tijd is ook toegenomen, van 225 uur naar 250 uur!

iPhone 5s vs iPhone 5 – Camera

iPhone 5s – 8 megapixel met dubbele LED
iPhone 5 – 8 megapixel met enkele LED

De resolutie van de camera is er niet op vooruitgegaan, maar de kwaliteit van de foto’s zijn dat zeker wel! De sensor is groter geworden, 15%, en daarmee ook de pixels. Apple beredeneert hieruit dat de pixels groter zijn geworden, en de foto’s daarmee scherper, en dit lijkt wel te kloppen als je de foto’s ziet.

Naast die upgrade, heeft de iPhone 5s nu ook een dubbele LED. Een lichtere en een donkere om betere foto’s in het donker en in het licht te maken. Voor de kenners, is ook de aperture van f/2.4 naar f/2.2 gehaald. Hierdoor kan je camera meer licht opvangen in eenzelfde tijd dat het bloodgesteld is aan dat licht.
Ook heeft de camera een paar leuke nieuwe functies gekregen, waaronder het filmen in slow motion, het snel achter elkaar foto’s maken (1o per seconde) en een effect mee kunnen geven aan de foto’s zonder daar een app voor nodig te hebben.

iPhone 5s vs iPhone 5 – Conclusie

Ookal wordt er veel gezegd dat er meer werd verwacht van deze telefoon, vind ik dat er aardig groter verbeterpunten zijn vergeleken met de vorige versie. Zo is de iPhone 5s echt wel 2x sneller dan zijn voorganger en dan kan je nu nog niet echt goed testen met de 64-bit processor. De camera heeft ook een opfrisbeurt gehad en je hebt een vingerafrukscanner.

Als je nog in bezit bent van een iPhone 4s of lager zou ik de overstap zeker aanraden. Als je nog helemaal geen iPhone gehad hebt, moet je al helemaal overstappen. Het zal een verademing zijn. Mocht je nu nog de iPhone 5 hebben en twijfel je aan een overstap naar de iPhone 5s, kijk even bij jezelf of je die dubbele snelheid nodig hebt, of je graag een vingerafdrukscanner wilt (daar betaal je immers wel voor) en of je hem wellicht in de gouden kleur wilt ;-) Als je het geld ervoor hebt, dan zeker doen. Anders zou ik maar gewoon bij de iPhone 5 blijven!